ECI Literatuurprijs met 5V

Ook dit jaar hebben 36 leerlingen uit 5vwo weer meegelezen voor de ECI Literatuurprijs. Het leestraject begon met een Shortlistfestival op een zondag in september in de Bibliotheek Den Haag. Daar waren enthousiaste lezingen en optredens en ook de zes genomineerde schrijvers, met wie we in gesprek konden gaan. Aan het eind van de middag hebben we daar van de genereuze ECI van elke titel zes exemplaren meegekregen om die met de klas te gaan lezen.

De 5V-leerlingen hebben op basis van gelezen recensies een keuze voor een van de zes titels gemaakt en zijn de boeken in groepjes gaan lezen. Eind oktober is er een gastles geweest in het auditorium waar de leerlingen van literair recensente Daniëlle Serdijn uitgelegd kregen hoe je literair leest en hoe je tot een jury-oordeel kunt komen. Dit konden ze twee weken later goed gebruiken toen ze op woensdagmiddag 8 november samen met scholieren van het Maerlant, VCL, Haganum, Johan de Witt en Maris in debat gingen over de gelezen romans.

De leerlingen werden in de bieb aan het Spui verwelkomd met een lekkere lunch en gingen in groepen uiteen om aan de hand van zelf bepaalde criteria een juryrapport van elk boek te maken, waarna ze met allemaal camera’s op zich gericht (Koffietijd, Vijf Uur Live) aan de talkshow konden deelnemen. De scholieren van de zes Haagse scholen kozen Noodweer van Marijke Schermer als het beste boek.

De avond daarna ben ik nog met een paar leerlingen naar de officiële uitreiking in Theater aan het Spui geweest, waar de schrijvers hun werk uitgebreid konden toelichten en waar ECI-voorzitter Winnie Sorgdrager en Haagse wethouder Joris Wijsmuller zich ook blij verrast toonden met de deelname van de Haagse scholen.

Uiteindelijk reikte tijdens een live verbinding met Nieuwsuur de voorzitter van de vakjury, Thom de Graaf, de ECI Literatuurprijs 2017 uit aan De mensengenezer van Koen Peeters.

Deelname aan dit evenement is volgens mij zeer waardevol. Onze leerlingen lezen hierdoor boeken die ze anders niet zo snel zouden uitkiezen, leren op een andere manier te lezen en te spreken over boeken, oefenen hun mondelinge en argumentatieve taalvaardigheid en ontmoeten hun gelijken van andere scholen.

De organisatie van de ECI omarmt onze leerlingen als lezers van de toekomst en weet hun dat ook duidelijk te maken, samen met de Bibliotheek Den Haag die ons vaak genoeg aanschrijft voor leuke acties en projecten.

Ik kijk tevreden terug op een geslaagd project en wij gaan als WVC aan nog meer van dit soort projecten deel nemen.

 

Judith van Herpen (docent Nederlands)

 

Voor de echt belachelijk geïnteresseerden onder jullie nog een linkje naar een mini-docu over de aanloop naar de prijsuitreiking:

https://www.youtube.com/watch?v=Mt5nyvQ8hco&feature=youtu.be