Brugjaar

Vanuit groep 8 kom je in de brugklas van het WVC. Dit kan een mavo-, een mavo/havo-, een havo-, een havo/vwo-, een vwo- of zelfs een havo-tweetalige of vwo-tweetalige-klas zijn.

Direct in de eerste week van het WVC starten we met een kennismakingsprogramma met daarbij een driedaags kamp. Dit doen we om je goed kennis te laten maken met je nieuwe klasgenoten en je te leren hoe het domeinonderwijs werkt.

In de brugklas heb je een eigen mentor en ook nog twee coaches uit hogere jaren. Zij staan altijd voor je klaar mocht je ergens moeite mee hebben of iets kwijt willen. Je hebt ook twee mentoruren in de week waarbij je je mentor ziet. Tijdens deze twee mentoruren is er aandacht voor de band met je klasgenoten, maar ook voor het leren plannen en leren leren.

In de eerste klas krijgt iedereen les in: Nederlands, Engels, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, beeldende vorming, gym en muziek. De leerlingen in de mavo/havo-klas krijgen ook nog Frans. De leerlingen in een havo(tto)-, havo/vwo- of vwo(tto)-klas krijgen ook nog Frans en Spaans.

Elk vak bestaat uit een instructie-uur en domeinuren. In een instructie-uur krijg je met de hele klas uitleg van de docent. Daarnaast heb je ook domeinuren. Tijdens de domeinuren kun je zelf werken aan je weektaak en vragen stellen aan de docent of aan je groepsgenoten. Je hoeft niet op de andere leerlingen te wachten en werkt dus in jouw eigen tempo door.

Je begint in het eerste jaar op een vast plekje in het domein. De kluisjes liggen vlak bij het domein, dus je hoeft niet voor elk lesuur de hele school door bij een leswissel. Later in het schooljaar gaan we oefenen met het maken van keuzes door je zelf te laten kiezen bij wie je in het domein gaat zitten en zelfs door je te laten kiezen bij welk vak je gaat zitten. Dit gaat allemaal in kleine stappen, zodat je aan het einde van leerjaar één goed voorbereid bent op de overstap naar 2 mavo, 2 havo of 2 vwo met of zonder tweetalig onderwijs.