Brugjaar

Vanuit groep 8 kom je in de brugklas van het WVC. Dit kan een mavo-, een mavo/havo-, een havo-, een havo/vwo-, een vwo- of zelfs een havo-tweetalige of vwo-tweetalige-klas zijn.

Direct in de eerste week van het WVC starten we met een kennismakingsprogramma met daarbij een driedaags kamp. Dit doen we om je goed kennis te laten maken met je nieuwe klasgenoten en je te leren hoe het domeinonderwijs werkt.

In de brugklas heb je een eigen mentor en ook nog twee coaches uit hogere jaren. Zij staan altijd voor je klaar mocht je ergens moeite mee hebben of iets kwijt willen. Je hebt ook twee mentoruren in de week waarbij je je mentor ziet. Tijdens deze twee mentoruren is er aandacht voor de band met je klasgenoten, maar ook voor het leren plannen en leren leren.

In de eerste klas krijgt iedereen les in: Nederlands, Engels, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, beeldende vorming, gym en muziek. De leerlingen in de mavo/havo-klas krijgen ook nog Frans. De leerlingen in een havo(tto)-, havo/vwo- of vwo(tto)-klas krijgen ook nog Frans en Spaans.

Elk vak bestaat uit een instructie-uur en domeinuren. In een instructie-uur krijg je met de hele klas uitleg van de docent in een lokaal zoals je dat kent van de basisschool. Daarnaast heb je ook domeinuren. Tijdens de domeinuren kun je zelf werken aan je taken en vragen stellen aan de docent of aan je groepsgenoten. Je werkt in het domein soms aan samenwerkingsopdrachten en andere keren alleen. Je hoeft niet op de andere leerlingen te wachten als je een opdracht alleen hebt en werkt dan dus in jouw eigen tempo door.

Je zit in een domein met nog drie andere klassen, maar blijft in leerjaar 1 altijd met je klas bij elkaar. Je bepaalt meestal zelf met wie je in een groepje gaat zitten. De kluisjes staan in het domein, dus je hoeft niet voor elk lesuur de hele school door bij een leswissel. We gaan je proberen in het schooljaar steeds zelfstandiger te krijgen, door je bijvoorbeeld meer keuzes te laten maken. Dit gaat allemaal in kleine stappen, zodat je aan het einde van leerjaar 1 goed voorbereid bent op de overstap naar 2 mavo, 2 havo of 2 vwo met of zonder tweetalig onderwijs.